Avaleht/Poska Mihkel/Mihhail Jaan/Joanni p

Köstrite ja koorijuhtide andmebaas

Poska Mihkel/Mihhail Jaan/Joanni p

Mihkel/Mihhail Poska oli  õigeusu vaimulik:  köster-kooliõpetaja. Ta sündis 07.11. 1860 Tartumaal Laiuse kihelkonnas  köster Jaan/Joann Poska ja Anna (Ann) Poska (sünd Tikker) peres, õppis Laiuse kihelkonnakoolis, õppis Laiuse kihelkonnakoolis,  Riia Vaimulikus Koolis ja Seminaris 1871-1881 ja omandas köster-kooliõpetaja kutse, õppis Tartu Ülikooli filoloogiaosakonnas (vene keel) 1884-1885. Mihkel Poska töötas kooli-inspektorina Saaremaal ja Tallinnas 1889-1890.

Tema teenistuskäik köster-kooliõpetajana:

Mihkel Poska pere: abikaasa Apollinaria Poska (sünd Žemtšužina) , nende lapsed: Liidia Poska-Teiss; Mihhail PoskaNadezda Poska

Isa surma järel langes seitsme noorema õe-venna ja ema ülalpidamine suurel määral Mihhaili õlgadele. 1884. aastal kolis ema Anna nelja-viie noorema lapsega Mihhaili juurde. Poskade elukohaks oli Tartus pisike mansardkorrusega puumaja Roosi tänav 12, mis pole säilinud. Mihhail õppis ülikoolis ja pidi õpingute kõrval teenistust otsima koduõpetajana, tunniandjana ja Tartu Jüri kirikus salmilauljana. Ülikooli lõpetanud sai ta 1887. aastal rahvakoolide inspektoriks Pärnus, mis võimaldas tal toetada vend Jaani kõrgkooli astumisel. Tõenäoliselt liikusid ema ja nooremad õed-vennad ka Mihhaili perega kaasa Pärnusse ja Kuressaarde. Kaasaegsete mälestuste põhjal suhtunud ta inspektorina oma rahvuskaaslastest koolmeistritesse heatahtlikult. 1890. aastal asus ta tööle Harjumaa Rapla jaoskonna talurahvaasjade komissarina. Mälestuste ja rahvapärimuse järgi olnud Poska väga venemeelne, nõudes kõikides valdades venekeelset asjaajamist. Pole selge, kas tegemist oli Poska enda üli-püüdlikkusega kuid ta soovitas 1891 aastal võtta Kõue valla nimeks Aleksandri – austusest tsaariperekonna vastu. Sama aasta novembris nimetatigi Kõue vald ümber Aleksandri vallaks. 1891. aastal Mihhail Poska haigestus ja ta suri 1892.”

Väljavõte perekonnakroonikast:  www.geni.com

Mihhail/Mihkel Poska uinus 1892, tema hauakoht on teadmata.

Kasutatud allikad: